Bela knjiga o umetni inteligenci: IZBOLJŠAVA VARNOSTI

Foto: Pixabay

Evropska komisija je predstavila belo knjigo o evropskem pristopu k umetni inteligenci. S tem odpira široko posvetovanje s civilno družbo, industrijo in akademiki držav članic o konkretnih predlogih o umetni inteligenci.

Tehnologija na področju umetne inteligence in avtomatiziranega odločanja se razvija z izjemno hitrostjo. Vzporedno s tem razvojem pa se spreminjajo tudi razmerja do potrošnikov. V Evropski uniji moramo zagotoviti ustrezna pravila o varnosti in odgovornosti za izdelke in storitve v digitalni dobi. Evropski poslanci so na februarskem plenarnem zasedanju tako potrdili resolucijo, s katero Komisijo pozivajo k naboru pravil za zaščito potrošnikov v kontekstu umetne inteligence.

EU zakonodaja na tem področju mora biti prilagojena vsem izzivom in tveganjem, saj razvoj tehnologije napreduje z izjemno hitrostjo. To je pomembno za nadzor enotnega trga. Romana Tomc, članica odbora IMCO v Evropskem parlamentu, je ob tem povedala: »Upam, da bo Komisija poleg bele knjige kmalu predstavila tudi predloge za izboljšanje varnosti izdelkov (denimo igrač in naprav) ter pravila o odgovornosti za izdelke z umetno inteligenco«.

Foto: FB Romana Tomc

V skladu z EU zakonodajo morajo trgovci potrošnike obvestiti, kdaj je bila cena blaga ali storitev prilagojena na podlagi računalniške obdelave podatkov. Poslanci so poudarili, da še zlasti v zvezi z medicinsko, pravno in računovodsko stroko ter z bančnim sektorjem, morajo biti vedno ljudje tisti, ki so odgovorni za računalniške postopke, in lahko vedno razveljavijo sistemske odločitve.