Avtorji poslikav v Novi Gorici iz Slovenije, Italije in Francije

Foto: ML

V Novi Gorici se je zaključil izbor predlogov za Javni poziv k oddaji predlogov za urbane intervencije – stenske poslikave, grafite in instalacije na temo Svobode gibanja. Žirija je izbrala štiri umetnice in tri umetnike iz Slovenije, Italije in Francije.

Po oceni žirije je na javni poziv prispelo veliko kvalitetnih predlogov in poglobljenih idej, ki so na izviren način predstavili območje in njegovo čezmejnost. Med 45 prijavami je izbrala pet predlogov štirih umetnic in treh umetnikov iz Slovenije, Italije in Francije, ki bodo povabljeni k izvedbi umetniških intervencij v Novi Gorici ob trasah dveh pomembnih dogodkov: Giro d’Italia in Dirka po Sloveniji. Projekt podpirata Mestna občina Nova Gorica in GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture.

Foto: ML

Žiranti so o 45 prispelih prijavah iz devetih držav odločali v dveh fazah, in sicer posamično v predselekciji in 23. aprila 2021 v končni selekciji preko spletne video platforme. Obe selekciji so opravili Anja Zver (vodja vizualnega in intermedijskega programa v Kinu Šiška ter sokuratorka Festivala ulične umetnosti Ljubljana), Erik Ritzel (samostojni umetniški vodja in kurator za galerijo Patina Berlin) ter sodelavki projekta GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Maja Murenc (vodja komunikacij GO! 2025) in Vesna Humar (koordinatorka GO! 2025), sporočajo iz novogoriške mestne občine.

Izbrane umetnice in umetniki:

  • tandem Eva Mlinar in Maruša Štibilj (Ljubljana / Slovenija) za lokacijo Rafut “A”,

  • Vincent Chignier (Clermont-Ferrand / Francija) za lokacijo Rafut “B”,

  • tandem Nicola Alessandrini in Lisa Gelli (Macerata / Italija) za lokacijo Stavbi pri železnici “A” in “B”,

  • Nina Bric (Nova Gorica / Slovenija) za lokacijo Rampa pri železnici (Nova Gorica) ter

  • Boštjan Drinovec (Ljubljana / Slovenija) za lokacijo Telekomunikacijski stolp.