Aprilsko jutro pod ničlo: REKORDEN MRAZ

Foto: Pixabay

Današnje jutro je bilo ponekod najhladnejše v tej zimi, marsikje pa tudi najhladnejše aprilsko jutro zadnjih 70 oziroma celo več kot 100 let. Zaradi nizkih temperatur je velika nevarnost pozebe, ki ji je v tem obdobju najbolj izpostavljeno sadno drevje.

Arso je na Twitterju zapisal, da so danes zjutraj na vseh merilnih mestih po državi izmerili temperature pod ničlo, le v Kopru, kjer je bila najnižja temperatura 1,3 stopinje Celzija, ne.

Najnižjo temperaturo so ponoči izmerili v Novi vasi na Blokah, kjer je termometer pokazal minus 20,6 stopinje, kar je nov uradni slovenski rekord za april. Prejšnji s te lokacije je minus 18 stopinj, izmerjen 4. aprila 1970. Najhladneje je bilo zjutraj še v Babnem Polju, kjer so davi namerili minus 19,8 stopinje Celzija, prejšnji rekord je znašal minus 19 stopinj in so ga izmerili prav tako 4. aprila 1970. V Zadlogu so davi namerili minus 19,5 stopinje, sporočajo iz Agencija RS za okolje (Arso).

Zaradi nizkih temperatur je velika nevarnost pozebe, ki ji je v tem obdobju najbolj izpostavljeno sadno drevje. Škoda je odvisna od več dejavnikov; med drugim vrste sadnega drevja, vitalnosti dreves in lege sadovnjakov. Po napovedih meteorologov bodo tudi jutri nizke jutranje temperature in v večjem delu Slovenije še velika nevarnost jutranje pozebe.

Foto: Pixabay

Po doslej zbranih in preverjenih podatkih je bilo v Postojni, Novi vasi na Blokah in Babnem Polju današnje jutro tudi najhladnejše v zimski sezoni 2020/21. Iz Arsa sporočajo, da se doslej še nikoli ni zgodilo, da bi bila najnižja temperatura zimske sezone izmerjena aprila, celo marca je to zelo redek slučaj.