Anže Logar: „Drug z drugim, ne drug proti drugemu“

Foto: FB Anže Logar

V kolikor se bodo odločili zame, bodo Slovenci dobili zelo delovnega človeka. Porabil bom vsak atom svoje moči, da bi delali drug z drugim in ne drug proti drugemu. Moje dosedanje delo priča, da to, kar si zastavim, tudi izpeljem,” je na novinarski konferenci, ki je potekala pod osamosvojitveno lipo pred Državnim zborom, dejal dr. Anže Logar, ki se tako tudi uradno podaja v tekmo za predsednika RS.

Bivši zunanji minister je napovedal kampanjo, ki bo blizu ljudi. “Kampanje se veselim. Rad sem z ljudmi, se z njimi pogovarjam,” pravi dr. Anže Logar, ki je pojasnil, da je novinarsko konferenco simbolno sklical pod lipo, zasajeno ob osamosvojitvi Slovenije: “Osamosvojitvena lipa rahlo počasneje raste, kot bi lahko. To je simbolno sporočilo, ki ga želim podati naprej. Gre za drevo, ki nas vse združuje, in želim, da bi nas združevalo tudi v prihodnje.“

Logar izpostavlja, da je v časih, ko je Slovenija notranje žal preveč razdeljena, dogajanje zunaj meja pa je turbulentno (vojna v Ukrajini, prehranska draginja), potrebno sodelovanje političnih subjektov, zato je njegovo osrednje sporočilo prav sodelovanje: „Časi terjajo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov, civilne družbe, strokovnjakov, podjetniškega sektorja. V tej situaciji smatram, da je funkcija predsednika republike najpomembnejša politična funkcija, saj ta lahko združi vse te različne poglede in prinese v slovenski prostor to potrebno enotnost.” Kot je še pojasnil, ima predsednik republike za združevanje posebno legitimiteto in mandat, saj je edini večinsko izvoljen.

Foto: FB Anže Logar

Do drugih predsedniških kandidatov se Logar še ni želel opredeljevati, dotaknil pa se je dela aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki je po njegovem mnenju napravil pomemben korak v ideji povezovanja Slovencev. “To je dobro vodilo za naprej, ta dialog bi še intenziviral,” je napovedal Logar.

Logar je že dokazal, da zna sodelovati in da je odprt za različne poglede, kar utegne biti v danih razmerah ključnega pomena. Kot je pojasnil, bi bil za funkcijo predsednika države, ki v veliki meri obsega delovanje na mednarodnem parketu, zelo primeren, saj je v poziciji, ko lahko kot nekdanji zunanji minister zelo aktivno in kakovostno prispeva k umeščenosti Slovenije v mednarodni prostor.

Foto: FB Anže Logar

Logar bo kandidiral s podpisi državljanov, na seznamu podpornikov kandidature pa bo prvopodpisana nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. Podporo mu je zagotovila tudi njegova matična stranka SDS, ki pa bo morala podporo potrditi še na Svetu stranke. Na novinarsko vprašanje, zakaj se je odločil kandidirati s podpisi državljanov, je odvrnil, da želi videti, kakšno ima podporo pri volilnem telesu. Že vnaprej se je zahvalil vsem, ki bodo prispevali podpis ali mu na kakršen koli drug način pomagali pri kampanji. Zbiranje podpisov se bo začelo v drugi polovici avgusta.