V Dohi je v sredo na zmagovalnem odru kategorije do 63 kilogramov stala Andreja Leški.

Za uvod je Andreja Leški premagala Kitajko Tang. V tretji minuti si je z metom priborila prednost wazarija in jo uspešno zadržala do izteka dvoboja. V drugem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Shaheen, članica IJF begunske reprezentance. Po sedemnajstih sekundah se je dvoboj zaključil, ko je Andreja z metom za ippon premagala nasprotnico. Za preboj iz izločilnih dvobojev je morala premagati Izraelko Shemesh. Po dosojenih treh kaznih Izraelki je Andreja zmagala po dobrih treh minutah dvoboja. Četrtfinalno borbo proti Lauri Fazliu iz Kosova je Andreja dobila najprej z metom za wazari, nato pa je nadaljevala v parterju in si s končnim prijemom priborila ippon. Vrata v finalni dvoboj si je odprla z zmago nad Nizozemko Van Lieshout, s katero se do danes še nista srečali na mednarodnih tekmovanjih. Po zelo izenačenih prvih štirih minutah dvoboja se je ta prevesil v boj za zlato točko. Tam je v četrti minuti podaljška Andreja z lepim metom za wazari zmagala dvoboj in se uvrstila v veliki finale in boj za zlato. Za naslov svetovne prvakinje se je pomerila z aktualno olimpijsko prvakinjo Francozinjo Clarisse Agbegnenou. V zadnji minuti je Francozinja z metom za wazari povedla in nato nadaljevala v parterju s končnim prijemom za ippon. Andreja je postala svetovna podprvakinja kategorije do 63 kilogramov že drugič po letu 2021.

Vir: https://judoslo.si/

Svetovna podprvakinja je podelila svoje prve občutke: 

“Po tisti polfinalni borbi se nekako še nisem želela sprijaznit s tem drugim mestom, ki sem si ga zagotovila z uvrstitvijo v finale. V borbi s Clarisse sem dala vse od sebe in pokazala vse, kar sem imela skrito v rokavu. Pripetila se mi je ena manjša napakica, ki me je stala rdečega našitka na hrbtu, ki ga nosijo svetovni prvaki. Sedaj po koncu lahko rečem, da sem zelo ponosna in presrečna ob tej srebrni kolajni. Danes je za mano dolg dan, morala sem premagati kar pet tekmic, da sem prišla do finala, ker je bila konkurenca tako zelo obsežna in močna. Sedaj na koncu, sem bila že zelo izčrpana, pozna se, da je bilo že toliko borb za mano. Čakala sem ta trenutek, ko se povrne vse to, v kar vlagaš in kar delaš. Hvala Bogu se je meni to poklopilo in pokazalo na svetovnem prvenstvu, ki je največje tekmovanje v tem letu. Delala bom še naprej tako trdno, ker je ta medalja na svetovnem prvenstvu dokaz, kaj lahko dosežem. Zadnjih nekaj mesecev smo res zelo garali, združili smo moči predvsem ljubljanski klubi v tem novem centru in s tem so bile priprave zelo dobre.

Od zadnje srebrne kolajne, ki sem si jo priborila v Budimpešti leta 2021, je bilo kar nekaj dogodkov, sprememb, trdega dela in znoja. Od takrat ni bilo nekaj preveč odmevnih rezultatov in sem imela čas, da sem bolj v zakulisju lahko delala na tehnikah, kondiciji in svoji borbi. Vso to delo se je sedaj s tem rezultatom izkazalo za zelo dobro. V današnjih dvobojih sem se zelo izkazala, vse sem naredila točno tako kot bi morala in ni bilo nobenih napak vse do finalne borbe, kjer me je napaka stala zlate medalje. Menim, da v tako obširni in tako močni konkurenci je to vrhunski rezultat. Za predstavnico Kosova je značilno, da želi v borbi dominirati nasprotnice v borbi in jih malo celo ustrahovati s to svojo agresivnostjo in napadi. Ampak danes se ji jaz preprosto nisem pustila, pokazala sem ji, kdo je glavni in ji vrnila za dva poraza na preteklih tekmovanjih. Lahko rečem, da mi je Nizozemka v polfinalu naredila kar uslugo, ker se mi zdi, da bi imela še kar težjo nalogo, če bi morala premagati Japonko. Vem, da je Nizozemka mlada, da imam jaz več izkušenj od nje in sva se že nekajkrat borili na pripravah, tako da sem malo vedela, kaj pričakovati. Me je pa kar presenetila s svojo vzdržljivostjo, jaz sem bila na koncu borbe že čisto utrujena in na koncu z močmi. Ta borba je bila zame najbolj fizično zahtevna in naporna med vsemi današnjimi dvoboji. Clarisse Agbegnenou je vrhunska borka, težko se je kosati z njo. Mislim, da sem danes prvi del najine borbe res nekako vodila to borbo in pokazala, da sem ji kos. Še imam čas, da se dodatno izpopolnim in jo v prihodnje tudi premagam. Današnji rezultat je zame odskočna deska in nagrada za vso predhodno delo in ves trud. Ne samo zame, ampak tudi za moj klub, trenerje, podpornike in vse, ki sodelujejo z menoj. Navsezadnje sem dobila tudi kar nekaj kvalifikacijskih točk za olimpijske igre in tako je ta današnji uspeh super z vseh vidikov.”

V četrtek bo v kategoriji do 70 kilogramov nastopila Anka Pogačnik in se v prvem krogu pomerila s Kubanko Gomez Feria.

 

Spletno uredništvo,
Vir: Judo zveza Slovenije