Andrej Poglajen: Mladi smo pripravljeni, da gradimo Slovenijo

Foto: FB Andrej Poglajen

Andrej Poglajen je 21 letni študent zaključnega letnika evropske pravne fakultete. Politično aktiven je že od svojega 16. leta. Na lokalnih volitvah leta 2018 je bil, kot najmlajši kandidat v zgodovini Republike Slovenije, izvoljen v idrijski občinski svet. Poleg študija, vodenja med-občinskega odbora slovenske demokratske mladine, delovanja v občinskem svetu ter aktivnosti v upravi nogometnega društva Idrija, pa je tudi zaposlen na Sektorju za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Glede na to, da ste eden od mlajših kandidatov za poslanca, kako bi se opisali?

Sam sebe posameznik najtežje opiše. Po naravi sem kar precej komunikativen, pozitivno naravnan, občasno tudi trmast, predvsem pa prizadeven v stvareh, ki so mi resnično pri srcu. Uživam v družbi dobrih in iskrenih ljudi. Z njimi se vedno rad zapletem v kakšno konstruktivno debato. Sem tudi športno aktiven, to dokazuje tudi dejstvo, da sem pred kratkim postal član uprave nogometnega društva Idrija, ki se lahko pohvali, da je v zadnjem času ponudilo številne nogometne talente. Nekateri so imeli tudi čast nositi dres slovenske nogometne reprezentance. Ob vikendih rad obiščem kakšnega izmed okoliških hribov, s katerimi je moj domači kraj bogato obdan in nudijo prečudovite razglede. Med tednom, ko sem v Ljubljani, pa mi veliko sprostitev predstavlja fitnes, vendar se vedno rad vračam v svoje rodne kraje tako Idrijo kot Cerkno.

Prihajate iz zanimivega okraja, ki vsebuje Idrijo, Cerkno in okolico. Kakšno je to okolje?

Idrija in Cerkno predstavljata moje domače konce oz. dom. Čeprav prihajam iz Idrije, ima Cerkno v mojem srcu prav posebno mesto, saj del moje družine prihaja tudi od tam. Naši kraji so prepojeni s tradicijo in zgodovino ter obkroženi s prečudovito naravo. Oba kraja imata veliko vlogo na gospodarskem področju, saj je stopnja brezposelnosti, predvsem med mladimi, zelo nizka. Občina Idrija je tudi najbolj razvita občina v Goriški regiji, kar ni zanemarljiv podatek. Seveda so v mojih rodnih krajih opazne tudi številne pomanjkljivosti in problematike, ki se jih je sedanja vlada že lotila reševati oz. se je vsaj nekaterih dotaknila. S ponosom lahko rečem, da predsednik vlade Janez Janša javno prepoznava doprinos Idrijsko-Cerkljanske regije k razvoju Slovenije, medtem ko smo bili pod preteklimi vladami dostikrat odmaknjeni na stran. Verjamem, da bodo problematike Idrijsko-Cerkljanske, s poslancem z desno-sredinskega političnega pola, v hramu demokracije še bolj slišane kot so bile do sedaj.

Kako bi opisali ljudi od koder prihajate?

Ljudje iz naših koncev so pošteni, dobrosrčni, domoljubni ter predvsem delovni. Njihov značaj je seveda oblikovala tudi stoletna kulturna ter gospodarska tradicija. Vsak kraj ima kakšno svojo posebnost po kateri je poznan in jo njegovi prebivalci radi izpostavijo. Seveda se občasno občuti tudi kakšno manjše rivalstvo med obema občinama, vendar ko pa se sprejemajo pomembne odločitve pa je za nas značilen stavek:« de znama ukap stupt!«.

Ste tudi predsednik SDM Idrija-Cerkno. Kako gledate na potencial mladih v slovenski politiki?

Mladi smo v zadnjem obdobju začeli pridobivati pomembno mesto, tako na lokalni kot na državni politični ravni. Na tem področju je Slovenska demokratska stranka v ospredju, saj je Slovenska demokratska mladina največji slovenski politični podmladek. SDM ima več občinskih svetnikov kot na primer LMŠ ali ostale stranke. Sedanja vlada je mladim še dodatno odprla vrata priložnosti. Z veseljem izpostavimo, da kabinete številnih ministrstev ter predsednika vlade sestavljamo tudi mladi. Na prihodnjih volitvah bodo listo Slovenske demokratske stranke predstavljali številni mladi kandidati. Mladi smo pod to vlado končno dobili možnost da soustvarjamo mozaik sedanjosti ter izoblikujemo pot prihodnosti. Mladi smo pripravljeni, da gradimo Slovenijo.

Zaposleni ste na ministrstvu za zunanje zadeve. Kako tam poteka delo?

Na MZZ je trenutno iskreno povedano zelo pestro. Sam delujem znotraj Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, ki je trenutno polno angažiran na področju krize v Ukrajini in si prizadeva, da bi humanitarna pomoč čimprej prišla do prizadetega prebivalstva. Na tem mestu je potrebno izpostaviti, da je ukrajinski narod največja žrtev trenutne ruske agresije nad Ukrajino. Pozdravljam vse obsodbe terorja, ki ga izvaja Rusija, ter se jim pridružujem. Slovenija je bila med prvimi državami, ki je Ukrajini poslala materialno pomoč. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na skupnem humanitarnem pozivu za pomoč ukrajinskim beguncem Urada Organizacije združenih narodov (OZN) za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) in Urada Visokega komisarja OZN za begunce (UNHCR) napovedal humanitarni prispevek Republike Slovenije v višini 1,1 milijona evrov. S tem smo finančno podprli Rdeči križ ter Karitas, ki nudita pomoč direktno v žarišču dogajanj.
V splošnem pogledu pa zunanje ministrstvo pod sedanjim vodstvom deluje izjemno, saj je Slovenija ponovno postavljena na mednarodni diplomatski zemljevid in vodi politiko, ki je v skladu z politiko Evropske unije ter zveze NATO.

Kateri so tisti projekti, na katere ste na zunanjem ministrstvu najbolj ponosni?

Naš sektor je eden izmed ključnih v času vse bolj pogostih humanitarnih kriz ter tisti, ki odpira možnosti Sloveniji v mednarodnem razvojnem sodelovanju. Izpostavil bi seveda donacije cepiv COVID-19 s katerimi se Slovenija, s skupno preko 2 milijona enotami doslej doniranih cepiv, uvršča visoko po per capita kazalniku. Humanitarna pomoč je bila nudena številnim državam, ki so jih prizadele naravne katastrofe in grozote vojn ter lakote. V lanskem letu je bilo uspešno zaključeno predsedovanje svetu EU, v letošnjem letu pa so se že začele priprave na kandidaturo Slovenije za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov, kar sporoča, da imamo zelo aktivno zunanjo politiko. Še naprej si prizadevamo za širitev Evropske unije v skladu z evropsko perspektivo.

Zagotovo imate izdelan načrt, kako se boste lotili kampanje za državnozborske volitve?

Poslanec oz. kandidat, ki kandidira za to mesto je prvotno predstavnik ljudi, ki jih bo v bodoče zastopal v parlamentu. Menim, da je osebni stik z ljudmi najbolj pomemben, le tako lahko slišiš težave, ki so za posameznika pomembne in vplivajo na kakovost njegovega življenja. Skozi kampanjo bomo ljudem zagotovili številna srečanja, tako da pozivam vse bralce, da naj pristopijo do mene in celotne ekipe, ko bomo v njihovem okraju ter nam sporočijo vse problematike in ideje za izboljšave. Konstantno sem prisoten tudi na vseh socialnih omrežjih, kjer dnevno podajam odzive na aktualne situacije ob enem pa širim moje ideje za prihodnost. Sam večkrat poudarim, da nisem človek, ki obljublja vendar nekdo, ki s trdim delom realizira svoje ideje. Imam številne izkušnje kljub svoji mladosti, zato verjamem, da se bo Idrijsko-Cerkljanska lahko po naslednjih državnozborskih volitvah pohvalila z najmlajšim poslancem v zgodovini naše čudovite države.

Foto: FB Andrej Poglajen

Kako vašo vizijo predstavljate ljudem?

Moja vizija je jasna. Mladi ne smejo biti več primorani svoje prihodnosti iskati ter graditi drugje. Naši kraji so čudoviti, ljudje so prijazni in delovni, zato je mlade potrebno motivirati na način, da se jim omogoči, da se ekonomsko in stanovanjsko opolnomočijo. Starejšim generacijam je potrebno omogočiti lahek dostop do vse potrebne storitvene sheme kot je zdravstvo, celovita oskrba ter bančništvo. Zelo pomemben del predstavljajo tudi infrastrukturni projekti kot na primer obnova lokalnih cest, izgradnja novih športnih dvoran ter obnova kulturne dediščine. Skupaj s prej omenjenimi investicijami sedanje vlade, je to komaj začetek vlaganj v Idrijsko-Cerkljansko. Seveda pa se bo o vsem tem odločalo na volitvah 24. aprila. Prebivalci občin Idrija ter Cerkno bodo poleg tega, kdo bo vodil prihodnjo vlado, odločali tudi o tem ali bo Idrijsko-Cerkljanska ostala eno izmed središč prihodnjih investicij ali pa bo ponovno porinjena ob rob tako kot v času preteklih levih vlad. Slovenija ni in ne sme biti samo ljubljanska kotlina. Naša država je prav vsako slovensko mesto, vas ali zaselek.

MG