Analiza raziskave o koronavirusu v Sloveniji: VSAK 30. PREBIVALEC

Foto: Pixabay

Raziskava o novem koronavirusa v Sloveniji je pokazala, da je imelo 41 sodelujočih oz. 3,1 odstotka v krvi protitelesa proti novem koronavirusu. Iz tega je mogoče sklepati, da je do prejšnjega tedna v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije, s 95-odstotno gotovostjo je prekuženega od dveh do štirih odstotkov prebivalstva, pravi Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Foto: zora.onko-i.si – MARIO POLJAK

Po Poljakovih navedbah gre za prvo raziskavo na svetu, ki je izmerila okuženost na reprezentativni populaciji celotne države. Združili so diagnostični pristop in istočasno ugotavljali, ali je oseba aktivno okužena oz. je že prekužena. K sodelovanju v raziskavi so povabili 3.000 ljudi; šlo je za reprezentativen vzorec glede na starostno in geografsko razporeditev. Za sodelovanje v raziskavi se je odločilo 1368 vabljenih, od tega so odvzeli 1367 brisov in 1318 vzorcev krvi.

 

Odgovorni raziskovalec v tej nacionalni raziskavi o pojavnosti novega koronavirusa v Sloveniji Mario Poljak je pojasnil, da so prisotnost virusa v nosno-žrelnem brisu odkrili pri dveh udeležencih raziskave. Pri enem so okužbo na novo odkrili, pri drugem so jo potrdili v preteklosti in je imel delce virusa v žrelu, a verjetno ni bil kužen.

V drugem delu raziskave bodo s sodelujočimi v stiku v intervalu dveh tednov. Prek telefonskih pogovorov bodo pri njih poizvedovali, ali imajo kakšne simptome, značilne za covid-19. V tem primeru jim bodo ponovno vzeli bris in kri. Kot je pojasnil Poljak, bodo konec oktobra znova vzeli vzorec krvi pri sodelujočih v raziskavi, ki bodo s tem soglašali ter tako ponovno ugotavljali protitelesa oz. ugotavljali število prekuženih, ki so prišli v stik z virusom. S primerjavo rezultatov pomladanskih in jesenskih vzorcev bodo lahko ugotovili, kaj se je dogajalo z virusom med poletjem, ko bodo največje migracije prebivalstva.

Foto: Demokracija

Avtorji raziskave so opozorili, da iz študije nikakor ne moremo sklepati, da je novi koronavirus nepomemben, stopnja smrtnosti pa nizka. Prav tako je nemogoče delati primerjave s sezonsko gripo. Še vedno ni znano, ali je oseba, ki je prebolela koronavirusno okužbo, tudi imuna na vnovično okužbo z novim koronavirusom. Marsikatera virusna okužba povzroči imunost za celo življenje, pri tem pa so izjema koronavirusi. Pri tistih, ki so že dlje časa prisotni v našem okolju, je imunost po okužbi šibka in kratkotrajna. “Kako bo z novim, ne vemo,” pravi Mario Poljak.