Občina Ajdovščina nadaljuje v smeri razvoja pametne skupnosti. Naslednji korak, ki vodi v vse večje digitalizacije, je ureditev obstoječih parkirnih površin s pametnim upravljanjem. Prva parkirna površina, ki bo deležna uvedbe novega sistema, je parkirišče pri Avtobusni postaji Ajdovščina.

Občina Ajdovščina vse bolj sledi usmeritvi, ki vodijo v pametno skupnost. Z uvedbo pametnih parkirišč želi uporabnikom omogočiti lažji in boljši dostop do prostih parkirnih površin v občini. Prvi v nizu je projekt ureditve pametnega parkirišča pri Avtobusni postaji. Ravno v teh dneh se uvaja parkirni sistem, ki bo s pomočjo pametnega video nadzornega sistema uporabnikom sporočal prosto število parkirnih mest na tej lokaciji. Sistem omogoča prenos števila prostih parkirnih mest na usmerjevalne table in tako bo uporabnikom skrajšal čas potovanja in iskanja prostega parkirnega mesta.

Sčasoma bo Občina Ajdovščina podatke umestila tudi v mobilno aplikacijo mAjdovščina, ki bo luč sveta ugledala v začetku prihajajočega leta. To bo še en korak več k dostopnejšim storitvam za občanke in občane, ki bo med drugim omogočala oddajo vlog in obrazcev, prijavo napak in okvar s področja raznolike javne infrastrukture, odjavo in prijavo malic in kosil v vrtcih in šolah, obenem bo omogočen enostaven način komunikacije med Občino in občani, predlagati in glasovati bo mogoče tudi o Moji pobudi. Aplikacija bo omogočala obveščanje občanov o nujnih dogodkih, predvsem s področja CZ ter o aktualnih razpisih, dogodkih in novicah.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ajdovščina