Ajdovščina bo gostila svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev: APRILA 700 LEPOTCEV

Foto: Pixabay

Zadnji aprilski teden v prihodnjem letu bo Športno kinološko društvo Ajdovščina organiziralo svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev. Ajdovščina z okolico bo gostila okrog 700 tekmovalcev na štirih nogah in njihove spremljevalne ekipe iz več kot 40 držav.

V Ajdovščini in okolici se bodo v tednu dni odvijala različna tekmovanja, razstave in druge spremljevalne dejavnosti. Sredi julija si je belgijska delegacija ogledala prizorišča in »prižgala« zeleno luč.

Kot je pojasnil predsednik ajdovskega društva Roman Hoefferle je bilo svetovno prvenstvo najprej zaupano Italijanom, ki so ga morali odpovedati. Ker je Slovenija doslej že trikrat uspešno organizirala svetovno prvenstvo, so ga Belgijci ponudili Ajdovcem.

Foto: Pixabay

Belgijski ovčar je zelo tekmovalen, obenem pa tudi družinski pes. Še posebej si želi družbe človeka. Od njega nenehno zahteva, da sodelujeta in ga priganja k temu, da je aktiven. Prav zato ga velikokrat uporabljajo tudi kot službene pse, primerne tako za pomoč invalidnim osebam, kot tudi za delo v policiji in vojski.

Zadnjega svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Nemčiji, se je udeležilo več kot 700 tekmovalcev, približno toliko jih pričakujejo tudi v Ajdovščini. Na teh prvenstvih nastopajo tekmovalci iz 40 do 48 držav. Na račun svetovnega prvenstva bodo dva tedna zasedene nočitvene kapacitete v celotni Vipavski dolini. To bo tudi odlična priložnost za vsestransko turistično promocijo.

Ajdovščina z okolico ima po mnenju Hoefferleja dovolj primernih površin tudi za različne dele tekmovanja, ki je sestavljeno iz več disciplin (klasična IPO, mondioring, agility, obedience). Tem sta dodani še tek in kolesarjenje s psom, poimenovan treking.

Uredništvo