V Jadranskem morju so v zadnjih dneh zaznali povečano prisotnost strupene ribe pajka. Ta riba je bila posneta v plitvi vodi, kjer se pogosto zakopava v pesek. Zaradi svoje sposobnosti kamuflaže predstavlja nevarnost za kopalce, ki hodijo bosi po peščenih plažah. Čeprav njen vbod ni smrtonosen, lahko povzroči močne bolečine, ki zahtevajo ustrezno prvo pomoč.

Izkušnje žrtev: ‘Bolečina kot da bi ti nekdo trgal kost’

Na družbenih omrežjih sta se pojavili dve izkušnji ljudi, ki sta doživela vbod morskega pajka. Ena od žrtev je opisala:

“Pred dvema mesecema me je vbodla in še vedno imam dve sledi. Noga je bila rdeča, nato modra in vijolična, bila je strašno otečena. Na koncu sem jemal antibiotike in zdravila, o bolečini po vbodu pa nočem govoriti. Rekel bom le, da se počutiš, kot da ti nekdo trga kost in kot da te udarja vročinski val. Grozno,”

poroča Net.hr

Druga žrtev pa dodaja:

“Ta riba me je vbodla. Bolečina je bila popolnoma nenormalna. Sprva sem se počutil, kot da me reže majhna školjka, kasneje pa se je strup razširil in bolečina, vsaj meni, se je zdela, kot da bi mi nekdo zapičil vroče steklo globoko v nogo in ga nato potegnil po celotni nogi,”

navaja drugi uporabnik.Morski pajek, znan tudi kot morski zmaj, preide strup ob vbodu preko kože v kri žrtve. Poleg bolečin lahko povzroči bruhanje in v redkih primerih mišično paralizo ali smrt. Strup je termolabilen, kar pomeni, da ga toplotna obdelava lahko nevtralizira. Priporočljivo je, da poškodovani del telesa namočite v toplo vodo vsaj pol ure.

Vrste morskih zmajev v Jadranu

  • Bel morski zmaj – najpogostejša vrsta v Jadranu
  • Rumen morski zmaj – najbolj strupen, a redek
  • Črni morski zmaj
  • Mrkulj

Morski zmaji so zanimivi za športni ribolov in veljajo za okusne, še posebej pripravljeni ocvrti, kuhani ali pečeni.

Čeprav morski pajek ni nova vrsta v Jadranskem morju, njegova prisotnost predstavlja resno nevarnost za kopalce. Pomembno je biti previden, ko se gibljete po peščenih plažah, in poznati osnovne ukrepe prve pomoči v primeru vboda.

Spletno uredništvo