V središču Vipave, natančneje v dvorcu Lanthieri, bo 18. in 19. maja potekal eden najbolj pričakovanih dogodkov v Vipavski dolini – festival Okusi Vipavske 2025. Občina Ajdovščina, ki festival podpira, bo gostila vrhunska vina, kulinarične mojstrovine in sladke novosti. Dogodek se bo odvijal v prijetnem vzdušju, ki ga ustvarjajo vinarji, gostinci, slaščičarji in obiskovalci.

Kot osrednji kulinarično-vinski dogodek regije, festival gosti 29 vinarjev, ki ponujajo več kot 100 različnih vin. Med njimi so znani imeni, kot so Batič, Berce, Bizjak, Cigoj, Čuk, Deci, Ferjančič in mnogi drugi. Obiskovalci bodo imeli priložnost okušati vina ter se pogovarjati z vinarji o njihovih zgodbah in vizijah. Poleg vina bo festival predstavil tudi bogato kulinarično ponudbo, ki jo ustvarjajo gostilne in restavracije iz regije.

Letos festival bogati tudi evropski projekt GELATOn the ROAD, ki slavi umetnost izdelave sladoleda in spodbuja trajnostni turizem. Projekt vključuje Evropsko sladoledno cesto, ki povezuje sladoledarje iz 12 evropskih držav. V sklopu festivala bo v Vipavi odprt potujoči »Pop-up muzej sladoleda«, kjer bodo obiskovalci spoznali zgodovino in kulturo izdelave sladoleda ter se posladkali z izbranimi obrtniškimi sladoledi.

Za najmlajše bodo na voljo ustvarjalne delavnice, odrasli pa se bodo lahko sprostili ob kozarcu vrhunskega vina. V nedeljo bo dogajanje popestril podcast v živo z Grego Repovžem in Tomažem Kavčičem. V ponedeljek se bo festival nadaljeval z delavnicami, vrh dneva pa bo predstavljal masterclass s slepo degustacijo vin pod vodstvom Roberta Gorjaka.

Festival spremlja tudi nagradna igra na družbenih omrežjih, kjer se sodelujoči potegujejo za vinsko zbirko 29 vin. Vstopnice za festival so na voljo v predprodaji po 25 evrov, na dan dogodka pa bodo stale 30 evrov. Priporočamo pravočasen nakup, saj zanimanje za dogodek iz leta v leto raste.

Okusi Vipavske niso le dogodek, temveč pripoved o regiji in ljudeh, ki skozi vino in kulinariko razvijajo svojo identiteto. Festival želi povečati mednarodno prepoznavnost, spodbujati sodobni turistični razvoj ter vključevati vse generacije. To je priložnost za okušanje, pogovor, učenje in uživanje v sproščenem vzdušju.

Več informacij o programu in sodelujočih najdete na uradni spletni strani dogodka.

Spletno uredništvo