V osrčju praznovanj praznika Mestne občine Nova Gorica je Nova Gorica v čudovitem sončnem dnevu pridobila kar dve darili: doprsni kip prvega slovenskega letalca Edvarda Rusjana, delo domačina, akademskega kiparja Bojana Štoklja, in novo komunikacijsko pisarno Evropske prestolnice kulture, v kateri bodo lahko prebivalci in obiskovalci dobili vse informacije glede projekta.

Dogajanje se je začelo na Erjavčevi ulici nasproti Eda centra, kjer odslej novogoriško alejo velikanov krasi nov kip, posvečen Edvardu Rusjanu. Kip sta svečano odkrila župan Samo Turel in nečakinja Edvarda Rusjana Grazia Rusjan. Svečanemu odkritju kipa je sledil prelet letal slovenske vojske in domačega Aerokluba Nova Gorica. Nato se je dogajanje preselilo čez cesto ob obstoječi Lenassijev spomenik Rusjanu, pri katerem je Javni zavod GO! 2025 odprl novo komunikacijsko pisarno. Svečano sta jo odprla župan Samo Turel in direktorica GO! 2025 mag. Mija Lorbek.

Oba dogodka sta v naše mesto vrtnic privabila veliko število obiskovalcev, ki so se razveselili živahnega utripa v mestu. Dogajanja, ki je sicer del praznovanja praznika novogoriške mestne občine, sicer še ni konec, saj se je zabava preselila na travnik pred novogoriško Občinsko palačo, kjer se odvija tradicionalna Robinova zabava in praznovanje 30-letnice Radia Robin.

Pred štirimi leti je novogoriška mestna občina kip letalca Edvarda Rusjana odkupila na dražbi letalskega prevoznika Adria Airways v stečaju. Premik kipa, ki je bil nazadnje postavljen na Letališču Jožeta Pučnika, in njegov prevoz v Novo Gorico je bil izjemno tehnično zahteven, saj kip tehta deset ton, v višino pa meri štiri metre. Za uspešen prevoz je poskrbela ekipa civilne zaščite mestne občine skupaj z različnimi izvajalci.

Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda Rusjana, je ob tem svečanem dogodku povedala: ”To je še en doprsni kip, ki je bil postavljen v čast Edvardu Rusjanu in tega sem zelo vesela. Slovenija ni nikoli pozabila na Edvarda Rusjana in se ga vedno znova spominja. Torej, ne naredite enega dogodka in potem je vsega konec, ne, vedno znova so dogodki v čast letalcu Rusjanu.”

Novogoriški župan Samo Turel pa je poudaril: “Novogoriško alejo slavnih smo obogatili še s kipom Edvarda Rusjana. Postavili smo ga na območje, ki je posvečeno ravno temu našemu pionirju, konstruktorju in letalcu, nasproti Lenassijevega spomenika Rusjanu in nasproti Eda centra, poslopja, ki je poimenovano po Rusjanovem letalu. Zelo smo veseli, da je kip končno prišel domov, da je Edvard prišel domov in našel mesto v tej aleji slavnih. Iskrena zahvala civilni zaščiti novogoriške mestne občine in vsem, ki so prispevali, da je ta kip varno in brez poškodb prispel v naše mesto.«

Z željo, da bi projekt Evropske prestolnice kulture približali prebivalcem in obiskovalcem ter da bi nudili kar največ informacij o projektu, je Javni zavod GO! 2025 v Novi Gorici odprl novo komunikacijsko pisarno. Goriški pihalni orkester je ob tej priložnosti pripravil in zaigral himno EPK. Podobno pisarno bodo odprli tudi v sosednji Gorici.

Direktorica Javnega zavoda GO! 2025 mag. Mija Lorbek je ob odprtju komunikacijske pisarne Evropske prestolnice kulture pojasnila njeno vlogo: «Imela bo kar štiri funkcije: prva bo ta, da bo ponujala tiskano gradivo in informacije o dogodkih in spremljevalnih dogodkih Evropske prestolnice kulture. Kot taka bo idealna dopolnitev digitalne platforme www.go2025.eu. Druga funkcija je, da bo tu potekala svetovalnica za nevladne organizacije, kako se prijaviti na domače in tuje razpise, tretja pa, da se bo tu mogoče vpisati v platformo za prostovoljstvo, torej se bodo lahko vključili vsi prebivalci, ki bi radi aktivno prispevali k Evropski prestolnici kulture. In četrta, tukaj bo tudi knjiga pohval in pritožb glede projekta.«

Obeh dogodkov sta se med drugimi udeležila tudi župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna in odbornica Občine Gorica(I) za EPK Patrizia Artico ter rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob.

Spletno uredništvo
Vir: MONG, Foto: Ana Rojc

Novogoriški župan Samo Turel odkriva spomenik Edvarda Rusjana