Leto 2024 je za Slovenijo prineslo kulinarični vrhunec, saj se lahko pohvali z 10 restavracijami, nagrajenimi z Michelinovimi zvezdicami, kar je ena več kot leto prej. Ana Roš je s svojo Hišo Franko zadržala najvišje priznanje – tri Michelinove zvezdice, ki potrjujejo njeno izjemnost v svetu kulinarike. Restavracija Milka pod vodstvom kuharskega mojstra Davida Žefrana ohranja dve zvezdici, medtem ko se še osem restavracij ponaša z eno Michelinovo zvezdico. Med njimi je tudi novinka, Restavracija Pavus, ki je že ob svojem prvem pojavljanju osvojila zvezdico.

Eno Michelinovo zvezdico so obdržale priznane restavracije, kot so Cob v Portorožu pod vodstvom Filipa Matjaža, Hiša Linhart v Radovljici z Urošem Štefelinom, Hiša Denk v Zgornji Kungoti z Gregorjem Vračkom ter ljubljanska Restavracija Strelec s šefom Igorjem Jagodicem. Prav tako so se med zvezdokazci izkazali Grič z Luko Koširjem v Šentjoštu nad Horjulom, Dam z Urošem Fakučem v Novi Gorici ter priznana Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem v Vipavi. Posebno omembo si zasluži Restavracija Pavus, ki je pod vodstvom Marka Pavčnika v Gradu Laško pridobila svojo prvo Michelinovo zvezdico.

Poleg tega se Slovenija lahko pohvali s trajnostno naravnanimi restavracijami, saj kar osem izmed njih nosi prestižno Zeleno zvezdico, kar postavlja Slovenijo na čelo evropskih držav glede števila zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca. To dejstvo ponosno poudarja Slovenska turistična organizacija (STO).

Med prejemniki Zelene zvezdice so Galerija okusov v Celju z Markom Magajnejem, Gostilna Krištof v Predoseljah pod vodstvom Uroša Gorjanca, Gostilna Repovž v Šentjanžu z Gregom Repovžem, Grič v Šentjoštu nad Horjulom z Luko Koširjem, Hiša Linhart v Radovljici z Urošem Štefelinom, Mahorčič v Kozini z Ksenijo Krajšek Mahor ter Špacapanova hiša v Komnu z Agom Špacapanom.

Pomembno je omeniti, da je Hiša Franko obdržala tudi Zeleno zvezdico, s čimer potrjuje svoj status ene od 145 restavracij na svetu z tremi Michelinovimi zvezdicami ter ene od 33 restavracij, ki se lahko pohvalijo tako s tremi zvezdicami kot z Zeleno zvezdico hkrati.

V kategoriji Bib Gourmand je letos uvrščenih 10 restavracij, ki ponujajo izjemno vrednost in kakovost, med njimi Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel.

Skupno je v vodniku uvrščenih 63 izjemnih slovenskih restavracij, od katerih je 43 izbranih zaradi izjemne kulinarike. Med novinci v tem prestižnem izboru so letos A3 v Brestanici, Miza za štiri v Zgornji Polskavi, Pen klub v Ljubljani ter Repovž.

Spletno uredništvo