80 novih stanovanj na Liskurju v Rožni Dolini. Kdo si jih bo lahko privoščil?

Foto: Pixabay

Pred dnevi je Razvojna banka Sveta Evrope (CEB) odobrila vlogo Stanovanjskega sklada RS za pridobitev 70 milijonov posojila za regionalni program izgradnje skupno 906 najemnih stanovanj na desetih lokacijah po Sloveniji, med njimi tudi na Liskurju v Rožni Dolini. Po besedah novogoriškega župana Klemna Miklaviča bodo stanovanja dostopna pod ugodnejšimi pogoji.

Na Liskurju bo zraslo 80 novih stanovanj, sporočajo iz novogoriške mestne občine (MONG). Tam naj bi zrasla nova soseska Nove Gorice po zgledu sosesk, umaknjenih v mirno obrobje urbanega prostora, a še vedno povezana z kolesarsko infrastrukturo in sistemom izposoje koles go2go z vsemi ugodnostmi urbanega okolja na Goriškem, pojasnjujejo v MONG.

Foto: MONG – Klemen Miklavič

Nova Gorica potrebuje širitev, potrebuje stanovanja, ki jih iščejo predvsem mladi, mlade družine, pa tudi drugi prebivalci. Na trgu so draga. Tukaj ne govorimo o zasebni gradnji, govorimo o stanovanjih, ki jih bo gradil stanovanjski sklad in ki bodo pod bolj ugodnimi pogoji dostopna prebivalcem. Seveda moramo pravilno zastaviti tudi kriterije za podeljevanje teh stanovanj. Ta stanovanja bodo na eni strani zagotavljala dostopnost bivanja za vse generacije, po drugi strani pa privlačnost Nove Gorice za mlade. Želimo si, da bi se mladi vračali v Novo Gorico in s svojim znanjem in kompetencami prispevali k razvoju in prihodnost naših krajev,“ pravi župan MONG Klemen Miklavič.

Foto: Pixabay

V MONG pripravljajo spremembo prostorskega akta, ki bo na tem območju omogočal večstanovanjsko gradnjo. Za izgradnjo komunalne infrastrukture so že pripravljeni potrebni dokumenti. Pridobili so gradbeno dovoljenje za gradnjo kanalizacije, na katero se bo lahko priklopilo 17 že obstoječih hiš na tem območju. Obnoviti želijo cesto na Liskur, ki vodi do bolnišnice v Stari Gori, poskrbeli bodo tudi za regulacijo potoka Liskur in tako izboljšali njegovo poplavno varnost, še dodajajo v MONG.