70 let novogoriške glasbene šole: SLAVNOSTNA AKADEMIJA

Foto: ML

Na Glasbeni šoli Nova Gorica je letošnje šolsko leto v znamenju 70. obletnice delovanja ustanove. Obletnico obeležujejo z različnimi dogodki, danes pa bo na sporedu osrednji, slavnostna akademija.

Glasbena šola Novi Gorici je druga največja šola na Primorskem ter med desetimi največjimi v Sloveniji. Zadnja leta jo obiskuje nekaj več kot 600 učencev. Na šoli sta največja oddelka pihal in trobil ter klavirja, največ zanimanja pa je po učenju kitare.

Foto: Pixabay

Današnjo slavnostno akademijo bodo oblikovali učenci, ki so dobitniki nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Soliste bo spremljal šolski simfonični orkester pod taktirko učitelja Marka Kodelje. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, zbrane bodo nagovorili tudi župani občin ustanoviteljic novogoriške glasbene šole.

Jubilejno leto zaznamuje tudi šesta sezona koncertnega cikla Zvoki mladosti. Koncertni cikel se je tradicionalno začel s koncertom učiteljev, ki je nastal v sodelovanju z letošnjimi Kogojevimi dnevi. Drugi izmed koncertov je bil posvečen jazzu. Šest koncertov so pripravili nekdanji učenci, ki so nižjo glasbeno šolo dokončali v Novi Gorici, svojo poklicno pot pa nadaljujejo v glasbi.

Foto: Pixabay

V zborniku V tempu in odločno je predstavljeno nadaljevanje kronologij novogoriške Glasbene šole in njenih predhodnic, izdanih ob 50. in 60. obletnici šole. V njem so zajeti tako prispevki posameznih aktivov kot tudi spomini in razmišljanja staršev, ki so tako kot njihovi otroci, obiskovali to glasbeno šolo. Izdali bodo tudi zgoščenki ter zbirko uglasbenih poezij S poezijo in glasbo klavirja od jutranjih do nočnih zvezd.