70 let Goriške knjižnice: APRILSKI DNEVI KNJIGE

Foto: Pixabay

Osrednja tema Goriških dnevov knjige je ustvarjanje na Goriškem. V ospredje želijo postaviti domače literarne in umetniške ustvarjalce, ki s svojim delom in ustvarjanjem bogatijo kulturno zavest lokalne skupnosti.

Goriški dnevi knjige potekajo v tednu, ko obeležujemo svetovni dan knjige. Zaživeli so v letu 2007 in kar desetletje jih je pripravljala Založba Educa kot glavni koordinator z Goriško knjižnico ter številnimi sodelujočimi. Predlani je vlogo glavnega organizatorja in koordinatorja prevzela knjižnica.

Foto: ML

Uvodna slovesnost bo v ponedeljek ob 12. uri, ob 18. uri pa bo na sporedu ogled kratkega filma Knjižnica na travniku. Torek bo namenjen predstavitvi Mojstrovalnice, knjižni čajanki z Romeom in Julijo, pravljičnim srečanjem Odpri oči, pogovoru o slovničarstvu in predavanju. V sredo bo novogoriško knjižnico obiskala pevka Raiven, predstavili bodo knjigo Darinke Kozinc, pripravili bodo predavanje in ogled gledališke predstave v SNG Nova Gorica. V četrtek pripravljajo še delavnico risanja stripa, predstavitev zbornika Literarnega kroga, predavanje in odprtje dopolnjene gostujoče razstave. V petek, 19. aprila bo v Goriški knjižnici potekala Noč knjige. Na njej bodo predstavili slikanico, odprli 13. sezono Primorci beremo z Mihom Mazzinijem in Carmen L. Oven, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili domači glasbenici Moyi.

Foto: ML

Knjižnica letošnje dogajanje pripravlja skupaj s 40 sodelujočimi organizacijami, društvi in posamezniki. Goriške dneve knjige podpira tudi Mestna občina Nova Gorica.