7 novih okužb v Goriški regiji: PRVA V GORIŠKIH BRDIH

Foto: FB Goriška Brda

V Sloveniji so v petek opravili 2.893 testiranj in potrdili 227 novih okužb z novim koronavirusom. En bolnik s covidom-19 je umrl. V Goriški regiji so odkrili sedem novih okužb: po dve v občinah Ajdovščina in Tolmin, po eno pa v Novi Gorici, Idriji in Goriških Brdih, kjer so zabeležili sploh prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 94 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 15 na intenzivni negi, iz bolnišnice pa so odpustili sedem ljudi.

Foto: Facebook Vlada RS

Okužbe z novim koronavirusom so v petek potrdili v 82 občinah. Po številu novih okužb prednjači Ljubljana s 36 okužbami, s po devetimi sledita Maribor in Kranj, s po šestimi pa Slovenske Konjice in Šentjernej. V Goriški regiji so včeraj zabeležili sedem novih okužb. Po dve v Ajdovščini (skupaj 33, 12 aktivnih) in Tolminu (skupaj 18, 11 aktivnih), po eno pa v Novi Gorici (skupaj 41, 12 aktivnih), Idriji (skupaj 15, 3 aktivne) in Goriških Brdih, kjer so od izbruha epidemije odkrili sploh prvi primer okužbe.

Najvišji delež trenutno okuženih glede na število prebivalcev imajo tudi tokrat v občinah Črna na Koroškem (1,37 odstotka), Mežica (0,45 odstotka) in Log-Dragomer (0,411 odstotka).

Foto: gov.si

“Strogim ukrepom se lahko izognemo z odgovornim vedenjem”, je na okrogli mizi v organizaciji civilne iniciative Prebudimo Slovenijo in Socialne akademije povedal predsednik vlade Janez Janša, ki je znova pozval k spoštovanju zaščitnih ukrepov pred širjenjem novega koronavirusa. Od tega bo odvisno, kako normalno bomo lahko živeli v prihodnjih mesecih. Glede na to, da se število dnevno potrjenih okužb ne zmanjšuje, blagi ukrepi iz konca septembra niso bili uspešni, ker se ne jemljejo dovolj resno ugotovil, ugotavlja Janša, ki je državljane posvaril: „Med tremi stopnjami ukrepov, ki veljajo za države v oranžni barvi, smo izčrpali ukrepe iz drugega paketa. Ostane samo še eden, potem pa je tu že rdeča barva, ko nastopi razglasitev epidemije.“

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v petek nekoliko nižje kot v četrtek, ko jih je bilo doslej rekordnih 238. V primerjavi s četrtkom, ko so opravili 3281 testiranj, je bilo včeraj nižje tudi število opravljenih testov (2893).

Foto: Sledilnik Covid-19 – Število vseh okužb po občinah

V petek je bilo največ potrjenih okužb v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 48. V starostni skupini od 25 do 34 let jih je bilo 45, v skupini od 35 do 44 let pa 43. Med starimi od 15 do 24 let je bilo 26 okužb, med starimi od 55 do 64 pa 21. Po številu okužb sledi starostna skupina od 65 do 74 let, kjer jih je bilo 18, za njo pa je skupina starih od 75 do 84 let, kjer jih je bilo 11. Po šest okužb je bilo v starostnih skupinah od 85 let naprej in od pet so 14 let. Med malčki do 4. leta starosti so potrdili tri okužbe.

Doslej so v Sloveniji odkrili 6.330 okužb, trenutno jih je aktivnih 2021. Umrlo je 155 bolnikov s covidom-19.