33-letni jamar iz Trsta je na varnem: ZAHTEVNA OPERACIJA

Foto: FB CNSAS Friuli Venezia Giulia (fotografija je simbolična)

Stefana Guarniera, 33-letnega jamarja iz Trsta, ki se je v soboto popoldne poškodoval po padcu v jami pod vrhom Kanina na italijanski strani, so po zahtevni operaciji danes rešili iz jame.

Iz jame so ga izvlekli danes ob 12.35, poroča Primorski dnevnik. Na izhodu iz jame so 33-letnega jamarja pričakali tudi družinski člani. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico v italijanskem Tolmeču.

Foto: FB CNSAS Friuli Venezia Giulia

V reševanju je sodelovalo skupno deset jamarskih in gorskih reševalcev, tudi iz Slovenije. Jamar je skupaj z zdravnikom in bolničarji v jami preživel dve noči. Njegovo reševanje je bilo zahtevno, med drugim zato, ker so bili nekateri prehodi v jami preozki za nosila. Razširiti so jih morali z eksplozivom. Ko jim je to uspelo, so reševalci s poškodovanim jamarjem na nosilih prišli tudi čez kritično točko podzemnega slapa, od izhoda iz jame oddaljeno štirideset metrov.

Kot smo že poročali, je tržaški jamar med raziskovanjem jame z izjemno težkim dostopom v steni na dvestometrski globini padel okoli 20 metrov globoko. Do ponesrečenca, ki ima hudo poškodovane roke in rebra, se je v soboto prebil slovenski zdravnik.

Uredništvo