30 let od izvolitve prve osamosvojitvene vlade RS: VIRUS RAZDELJENOSTI

Foto: FB Borut Pahor

Na slovesnosti ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade je tedanji predsednik Lojze Peterle poudaril, da je danes naša glavna težava virus razdeljenosti. Predsednik republike Borut Pahor je kot vzporednico med tedanjim in današnjim časom izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah in pozval k sodelovanju.

“Izvolitve prve vlade se spominjamo v času globalne in evropske krize ter nove slovenske politične polarizacije. Naš glavni problem ni novi virus, ampak virus razdeljenosti, ki ne dovoljuje spoštljivega pogleda na drugega in mu resnica ni temeljni kriterij,” ugotavlja predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in dodaja: “Ne spuščajmo v politično areno virusov, ki ne bogatijo naše medsebojnosti, sožitja in sodelovanja. Potegnimo nauk iz slovenske, evropske in globalne krize ter z visoko politično kulturo združimo ustvarjalne sile za tisto, kar nas lahko kot nacijo okrepi in nam zagotovi varno in demokratično prihodnost.”

Današnje slovesnosti sta se med drugim udeležila tudi predsednik vlade Janez Janša ter predsednik DZ Igor Zorčič.

Foto: Vihra

Za razliko od danes tedaj nismo imeli svoje države, morali smo jo ustvariti, je izpostavil predsednik RS Borut Pahor, ki meni, da danes nimamo tako kaotičnih razmer kot takrat. Tedaj se je spreminjal cel svet, Evropa je bila na obzorju sprememb, Slovenci smo prvič postali nacija. Čeprav je po njegovih besedah to vedno tvegano, pa je potegnil tudi vzporednico, ki jo vidi v vprašanju osredotočenosti vlade: “Vlada, ki jo danes vodi Janez Janša, mora zelo dobro oceniti, kaj je osrednje politično poslanstvo vlade in države, vizija, naloga in načrt – verjetno soočanje s posledicami epidemije in spremembami, ki jih bodo te okoliščine prinesle,” je ocenil. To pa po njegovih navedbah zato, da bi se Slovenija – zdaj z orodjem države – uspešno ne le prebila skozi te težke čase, ampak iz njih izšla še trdnejša. Pahor je poudaril, da to ni ni le skrb vlade, ampak tudi odgovornost opozicije, da razume zgodovinski trenutek, razume, da so okoliščine, v katerih mora do neke mere – ne da bi se odpovedala demokratičnim pravilom – razumeti pomen sodelovanja.