243.000 Slovencev z dohodkom pod pragom revščine

Foto: Pixabay

V Sloveniji trenutno živi kar 243 tisoč prebivalcev z dohodkom, ki je nižji od praga revščine, lahko ugotovimo iz podatkov Statističnega urada RS. Med njimi je največ, kar tretjina upokojencev, ki si svojega finančnega statusa ne morejo več izboljšati z delom in so v teh časih draginje še posebej ranljivi in odvisni od medgeneracijske solidarnosti.

Vlada Roberta Goloba je na četrtkovi seji zavrnila predlog skupine poslancev s prvopodpisano Jelko Godec (SDS), da se ponovno uvede državna pokojnina. Zavrnili so tudi predlog, da se znesek zagotovljene starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe dvigne na znesek 771 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine. Vladna koalicija nasprotuje tudi zvišanju pokojninske osnove na 78 odstotkov povprečne mesečne plače iz zdajšnjih 76,5 odstotka.

V Sloveniji smo priča kar 19-odstotni rasti cen hrane in brezalkoholnih pijač, inflacija pa znaša okoli 10 odstotkov.

Poslanska skupina SDS je predlagala, da se ponovno uvede institut državne pokojnine, do katere bi bili upravičeni državljani, ki nimajo pravice do nobene druge pokojnine in so dopolnili 65 let starosti ter so med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let imeli prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Državna pokojnina bi tako znašala 33 odstotkov najnižje pokojninske osnove. Prav tako so predlagali, da se najnižja in najvišja pokojninska osnova dvigne iz 76,5 na 78 odstotkov povprečne mesečne plače.

Foto: Pixabay

Državna pokojnina je bila več kot 15 tisoč upravičencem odvzeta leta 2012, v času, ko je vlado vodila stranka SD, ministrica pa je bila Anja Kopač Mrak iz kvote SD. V strankah SDS ter SLS so si večkrat prizadevali, da bi država popravila krivice, kar pa so v strankah tranzicijske levice, ki zelo radi poudarjajo, da se zavzemajo za socialno državo, vedno zavračali. To se je zgodilo tudi tokrat.