183 testov na novi koronavirus v Sloveniji: ŠE BREZ OKUŽBE

Foto: Pixabay

Doslej so v Sloveniji opravili 183 testov na novi koronavirus. Danes do 12. ure so bili vsi negativni, je v izjavi za medije povedala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Zadnje dni so v Sloveniji testirali predvsem osebe, ki so se v zadnjem obdobju mudile na ogroženih območjih (večinoma v Italiji) in so kazale ustrezne simptome bolezni. Pred tem so se testiranj udeleževali predvsem ljudje, ki so se mudili na Kitajskem. Odsotnost potrjenega primera ne pomeni, da ne bo kmalu prvega, je poudarila Pirnatova in dodala, da NIJZ dnevno spremlja pojavljanje novih okužb po Evropi in svetu.

Primer novega koronavirusa je bil potrjen v večini evropskih držav, število primerov pa po državah zelo različno narašča. Zelo hitra je rast v Italiji, medtem ko Avstrija, ki ima po besedah Pirnatove podobne protokole za zaščito javnega zdravja kot Slovenija, beleži počasno rast okužb.

Zaradi racionalizacije kadrov in opreme bodo s ponedeljkom brise za testiranje jemali na 16 točkah. Po znanih rezultatih se bo z osebami ustrezno ravnalo naprej. Prvi primer bo, ne glede na resnost bolezenskih znakov, hospitaliziran.

Foto: Pixabay

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven. To po besedah Pirnatove pomeni, da smo pred vrati pandemije oz. stanja, ko se bosta virus in bolezen, ki jo povzroča, lahko pojavljala povsod po svetu.