14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258: VČERAJ REKORDNIH 834 OKUŽB

Foto: Pixabay

V četrtek so v Sloveniji opravili 5.126 testov in potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Včeraj so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupaj doslej 180.

Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258, aktivnih primerov okužbe pa je 5413. Po podatkih Sledilnika za covid-19 v bolnišnicah zdravijo 242 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih oddelkih jih je 45.

Foto: FB Vlada RS

Po besedah specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka je v intenzivni enoti UKC Ljubljana 20 bolnikov s covidom-19, njihova povprečna starost pa je 65 let. Najmlajši bolnik ima 42 let, najstarejši 85. Razmere je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnim razmeram, opisal kot grozne.

Foto: gov.si – TOMAŽ VOVKO

V običajnih razmerah je na intenzivni enoti en zdravnik skrbel za 1,7 bolnika, trenutno za vseh 20 bolnikov skrbijo štirje specialisti. Več kot 20 ali 30 bolnikov na kliniki ne bodo zmogli obravnavati, pojasnjuje Vovko. “Delamo bistveno več kot smo kadarkoli do zdaj. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povedo, da še nikoli do sedaj niso bile pod tako hudo obremenitvijo. Vedo, kaj je treba narediti za bolnike, pa tega ne zmorejo več,” je opisal. Vse postelje na infekcijski kliniki so trenutno zasedene. “Bomo se širili. Ampak postelja je eno, potrebni so ljudje, ki znajo voditi te bolnike, in teh ljudi ne moremo klonirati,” je poudaril. Zaposleni, ki sicer delajo na drugih področjih, ne poznajo dobro bolnikov in postopkov v intenzivni enoti. “V resnici so razmere zelo hude,” opozarja Tomaž Vovko.