12-urni kolesarski maraton v Novi Gorici: ZA POMOČ OTROKOM NA GORIŠKEM

Foto: Mateja Pelikan (FB MONG)

Na Bevkovem trgu v Novi Gorici poteka 12-urni kolesarski dobrodelni maraton, ki se odvija na sobnih kolesih.

S poganjanjem sobnih koles na osrednjem novogoriškem trgu se ustvarja električna energija za osvetlitev božičnih drevesc. Dijaki in študenti Šolskega centra Nova Gorica so namreč pod vodstvom mentorjev v dveh ličnih zabojnikih postavili štiri sobna kolesa, povezana z osvetlitvijo posamezne smrečice, posajene v loncu.

Današnjo dobrodelno kolesarsko prireditev so pripravili v Društvu ljubiteljev teka Filipides in Rotary klubu Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica. Med 8. in 20. uro se na sobnih kolesih v centru Nove Gorice izmenjujejo prijavljene ekipe. Med menjavo tekmovalcev poteka razkuževanje koles. Za vsak prevožen kilometer bodo donatorji (Arctur, Gen-I, Mahle, Medicinski center Šinigoj, projekt RUNE) prispevali po en evro za pomoč otrokom iz šibkejših okolij na Goriškem, sporočajo iz Mestne občine Nova Gorica.

Do 3. januarja so obiskovalcem na Bevkovem trgu na izbiro različne težavnostne stopnje kolesarjenja na sobnih kolesih, kot jih lahko prevozijo na kolesarskih poteh do goriških kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitostih. Obiskovalcem želijo prikazati, koliko truda je potrebnega, da se energija proizvede, in sočasno osvestiti ljudi o pametni rabi energije. Kolesariti je mogoče v 15 minutnih terminih vse dni v tednu, vsakemu terminu pa sledi pet-minutno razkuževanje. Zaščitne pregrade med kolesi omogočajo istočasno kolesarjenje štirih kolesarjev.