1,1 milijona evrov za ureditev Rafutskega parka

Foto: dedi.si

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila dobrega 1,1 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt Revitalizacija Rafutskega parka z ureditvijo dostopa.

Novogoriška mestna občina (MONG) bo v okviru projekta zagotovila ustrezno dostopnost parka, obnovila park in uredila komunalno, prometno in ostalo infrastrukturo na območju ter tako preprečila njegovo nadaljnje pospešeno propadanje, pojasnjujejo v vladni službi. Z deli naj bi začeli spomladi prihodnjega leta, zaključena pa naj bi bila do poletja 2023.

S tem smo korak bliže obnovitvi Vile Rafut ter Rafutskega parka, za kar smo se v SDS Nova Gorica vseskozi zavzemali, tudi preko pobud v novogoriškem mestnem svetu,“ je zadovoljna poslanka DZ Elena Zavadlav Ušaj.

Foto: SDS

V okviru projekta bo MONG uredila dobrih 55 tisoč kvadratnih metrov v Rafutskem parku, ki predstavlja naravno vrednoto ter kulturno in vrtno-arhitekturno dediščino. S tem bo zagotovila ohranitev naravne vrednote državnega pomena ter kulturnega spomenika lokalnega pomena. Rafutski park, ki je bil nekdaj zaseben, bo po ureditvi popolnoma odprt za javnost. Uredili bodo tudi krožno pot, ki jo bodo obiskovalci lahko prehodili v pol ure brez daljših postankov, ob tem pa si ogledali različne drevesne vrste.

MONG je razpis za izbiro izvajalca za vzdrževalna dela Rafutskega parka z ureditvijo dostopa že objavila na svoji spletni strani. Ponudbe bodo sprejemali do 4. januarja 2022.

Foto: ML

V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so za revitalizacijo degradiranih urbanih območij v mestnih občinah v okviru mehanizma Celostne teritorialne naložbe namenili že 77,3 milijona evrov evropskih sredstev ter s tem zagotovili obnovitev že več kot 350 tisoč kvadratnih metrov omenjenih površin.