11-dnevno zaprtje Slovenije za zajezitev širjenja koronavirusa: BITKA S ČASOM

Foto: e-maribor.si

Na današnji seji je vlada sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Veljali bodo od 1. do vključno 11. aprila.

Zaprtje države je vladi predlagala svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki je na današnjem srečanju s predstavniki politike, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor, predlog tudi predstavila.

Neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrti do junija, meni premier Janez Janša in dodaja, da gre za zaustavitev javnega življenja za krajše obdobje. Pojasnil je, da se bodo pozitivni učinki zaprtja pokazali šele po 12. aprilu, a se bodo po sedanjem predlogu takrat vrnili k vladnemu semaforju in sproščali ukrepe v skladu z njim. Za drugačno ukrepanje se bodo odločili v primeru, če bi se medtem pojavila neka nova različica virusa, ki bi dodatno ogrožala razmere, kar pa trenutno ne predstavlja resne nevarnosti.

Foto: Pixabay

“Vem, da vas prosimo za veliko žrtev in odrekanje. A verjemite, da drugače enostavno ne gre,” je pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je sicer izrazil nekaj pomislekov ob zapiranju gospodarstva, a se zaveda, da brez sodelovanja vseh, tudi gospodarstva, ne bomo uspešni.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne bo veljal za lekarne, bencinske servise, finančne storitve, pošto, dostavne službe, dimnikarske storitve (pri teh pod pogojem, da je v prostoru samo en izvajalec ali izvajalec in uporabnik) ter servisne delavnice za popravila in vzdrževanje motornih koles in koles. Dovoljena bodo tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, osebni prevzem blaga ali hrane vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji med 5. in 22. uro (uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno), prodaja blaga na daljavo, priprava jedi in pijač za dostavo, priprava in strežba jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Vse te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine je vse pozvala, naj ukrepe sprejmejo kot nekaj pozitivnega, kot nekaj, kar nam bo pomagalo v boju proti virusu. Izrazila je veselje, da je gospodarstvo razumelo njihov klic kljub vsem pomislekom.

Foto: Pixabay

Z obveznim tedenskim testiranjem izvajalcev oz. s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju bodo lahko obratovale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, tržnice (pri čemer se kot izjeme ne šteje prodaja oblačil in obutve), prodajalne s tehničnim blagom, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Nošenje mask bo znova obvezno na javnih prostorih, tudi na prostem, izjema je rekreacija v naravi.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši. Če gre za odprto tržnico, je treba zagotoviti 10 kvadratnih metrov na stranko. Trgovski centri morajo zagotavljati tudi 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, imeti pa morajo tudi ločen vhod in izhod za stranke.

Vir: FB Vlada RS

Kot je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, epidemiološki podatki v zadnjih dneh niso vzpodbudni, ampak skrb vzbujajoči in so ukrepi potrebni. V času zmanjšanja aktivnosti družbenega življenja ne bodo zmanjševali aktivnosti v zdravstvu, saj epidemija pušča posledice tudi na necovidnem delu zdravstva.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je izrazil zadovoljstvo, da je vlada v celoti sprejela predloge stroke in opozoril, da se angleška različica virusa 70-odstotno hitreje širi in kaznuje vse napake pri izvajanju ukrepov. Pandemija vpliva tudi na druge bolezni, posledice so tudi na gospodarskem področju, dodaja Krek, ki je pojasnil, da si z ukrepi v tem trenutku „kupujemo čas, da bomo lahko precepili čim večje število ljudi.“

Foto: Kabinet predsednika vlade Janeza Janše

Ne vem, kako bi se bilo drugače pogovarjati, kot da sedeš skupaj,“ je Janša odgovoril na nekatere kritike iz opozicije, da pristojni na prejšnjih srečanjih niso odgovarjali na njihova vprašanja. V opoziciji so po Janševih besedah želeli, da bi bili s predlogi ukrepov seznanjeni, preden jih vlada dokončno sprejme, zato je, kot je dejal premier, Pahorja tudi pozval, naj srečanje organizira pred odločanjem vlade.