100. obletnica bitke pri Kobaridu: ZBOGOM OROŽJE

Foto: bovec.si - Pot miru

Ob stoletnici bitke pri Kobaridu pripravljajo 9. julija slavnostni koncert vojaških godb. »Zbogom orožje,« so ga poimenovali, nanj pa bodo poleg slovenskega sodelovali vojaški orkestri iz Madžarske, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije. Že na predvečer bosta madžarski in hrvaški orkestra pripravila promenadna koncerta v Bovcu in Kobaridu. V sklopu praznovanja bo septembra spektakularni prikaz 12. soške bitke na Kolovratu.

Častni pokrovitelj dogodka in slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor. Obiskovalce bosta pozdravila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Občine Kobarid Robert Kavčič. Vojaški orkestri bodo zaigrali vsak svoje koračnice, del programa pa pripravljajo skupaj. Med njimi je dirigent orkestra Slovenske vojske Aljoša Deferi izpostavil predvsem skladbo “Oj ta vojaški boben”.

Foto: FB Kobariški muzej

Prireditve skozi celotno obdobje koordinira, večje pa tudi pripravlja nacionalni odbor za obeleževanje obletnic prve svetovne vojne, ki mu predseduje ministrica za obrambo. Tudi letošnjo osrednjo prireditev, koncert vojaških godb pripravlja odbor.

V sklopu praznovanja bo septembra spektakularni prikaz 12. soške bitke  na Kolovratu. Uprizoritev pripravlja med 120 in 150 scenskih igralcev, nekaj jih prihaja tudi iz tujine. Kobariški muzej pripravlja del govornega dela programa, ki bo za obiskovalce prava paša za oči, zaradi uporabe zgodovinske opreme in pirotehnike.

Uredništvo