100 let po koncu soške fronte so na kobariškem Kolovratu uprizorili bitko: ČUDEŽ PRI KOBARIDU

Foto: potmiru.si

Kulturnozgodovinsko društvo Triglav je včeraj v sodelovanju s Kobariškim muzejem na kobariškem Kolovratu uprizorilo bitko, ki je v tamkajšnjem hribovju potekala pred sto leti, natančneje 24. oktobra 1917. Vojski Avstro-Ogrske in Italije sta se bojevali v deževnem in meglenem vremenu in Italijani so bili tako kot pred sto leti ponovno pregnani vse do reke Piave. Vreme ob uprizoritvi je bilo podobno tedanjemu.

Bitka ali preboj pri Kobaridu, poznan tudi kot 12. soška bitka, je bil spopad med avstro-ogrsko in nemško vojsko na eni ter italijansko vojsko na drugi strani. Napad avstro-ogrskih in nemških enot na italijanske položaje se je začel 24. oktobra 1917 ob drugi uri zjutraj z močnim topniškim in plinskim napadom. Okoli osme ure zjutraj je sledil napad pehote. Do konca dneva je italijanska fronta od Bovca pa vse do Tolmina razpadla, italijanski vojaki in prebivalci pa so se pognali v brezglavi beg.

Zanimanje za ogled uprizoritvene bitke je bilo zelo veliko. V predprodaji so prodali okrog 3000 vstopnic, nekateri so jih kupili tudi včeraj. Uprizoritev so pripravili na grebenu Kolovrata, na obnovljenih italijanskih položajih, kjer se je spopad, v katerem se je boril tudi kasnejši nemški feldmaršal in tedanji poročnik Ervin Rommel, res zgodil. V uprizoritev je bilo vključenih tudi veliko pirotehničnih sredstev, saj so organizatorji želeli čimbolj nazorno prikazati bitko. Predvidenega preleta italijanskih letalcev z replikami letal Francesca Baracce in rdečega barona iz prve svetovne vojne zaradi izjemno slabega vremena ni bilo.

Foto: FB Kobariški muzej

Zaradi poraza v bitki pri Kobaridu je morala Italija začasno izstopiti iz vojne. Da bi se obranila napadalcev, je morala za pomoč zaprositi zaveznike. Fronta se je z njihovo pomočjo ustavila šele na reki Piavi. Nemci so v tej bitki preizkusili tudi izpopolnjeno taktiko bliskovitega napada. Avstrijci in Nemci, ki so napad načrtovali, niso pričakovali, da bo tako zelo uspešen, zato je spopad dobil ime tudi čudež pri Kobaridu.

Uredništvo