100 let od zadnjih treh bitk na soški fronti: SLOVESNOSTI V TOLMINU IN KOBARIDU

Foto: potmiru.si - Italijanska kostnica v Kobaridu

Letos mineva sto let od zadnjih treh bitk na soški fronti v prvi svetovni vojni. V spomin na žrtve tega največjega spopada na slovenskem ozemlju so včeraj in danes na sporedu skupne spominske slovesnosti pred nemško kostnico v Tolminu, italijansko kostnico v Kobaridu ter pri avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce pri Tolminu.

Foto: arhiv 1. svetovne vojne

Včeraj so predstavniki  slovenskih, avstrijskih, madžarskih in nemških nevladnih organizacij položili vence pred italijansko kostnico v Kobaridu. Organizator slovesnosti je bila nemška komisija za vojne grobove v sodelovanju z avstrijskimi, madžarskimi in slovenskimi partnerji. Danes zjutraj so pred italijansko kostnico v Kobaridu in pri avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce  položili vence tudi predstavniki veleposlaništev. Sledi osrednja spominska slovesnost z mašo in nagovori pri nemški kostnici v Tolminu.

Foto: dolina-soce.com – Nemška kostnica v Tolminu
Nemška kostnica v Tolminu je bila dokončana leta 1938, zgradilo pa jo je podjetje iz Münchna.  V njej je pokopanih 965 nemških vojakov. Na vhodu v preddverje so kovana vrata, oblikovana iz puškinih cevi. Notranji del kapele je razdeljen na dva dela: v prvem so izpisana imena padlih na hrastovih ploščah, v drugem, ki ga od prvega loči umetno kovana čipkasta pregrada, pa so prav tako izpisana imena padlih v treh lunetah v mozaični tehniki.  Sredi tega prostora je grobnica neznanemu vojaku, na katero posije žarek ob sončnem solsticiju.

12. maja 1917, včeraj je minilo natanko sto let, je italijanska vojska na soški fronti sprožila svojo predzadnjo, 10. ofenzivo. Dobra dva mesece kasneje, 17. avgusta 1917, je sledila še zadnja ofenziva italijanske vojske – 11. soška bitka, doslej najbolj krvav spopad na slovenskih tleh. V bojih je na obeh straneh umrlo skupaj okoli 50.000 vojakov.

Soška fronta je trajala od 23. maja 1915 do 9. novembra 1917. V delu, ki je potekal prek današnjega slovenskega ozemlja, je bila dolga 93 kilometrov. Na obeh stran je bilo v soški fronti ubitih, ranjenih ali zajetih skupaj 1,5 milijona vojakov. Od tega je bilo smrtnih žrtev najmanj 250.000. Okoli 700.000 vojakov je bilo ranjenih ali zastrupljenih z bojnimi plini, na obeh straneh jih je bilo več kot 500.000 ujetih in pogrešanih. Med slovenskimi vojaki je soška fronta zahtevala okoli 3.500 smrtnih žrtev.
Foto: arhiv 1. svetovne vojne

Že med 11. bitko je avstro-ogrska stran ob pomoči nemške vojske začela priprave na protinapad in je 24. oktobra 1917 sprožila 12. soško bitko. Ta se je z bliskovitim uspehom, znanim kot preboj pri Kobaridu, končala 28. oktobra 1917 in je ostala edina ofenziva avstro-ogrske vojske na soški fronti, ki se je z njo po skoraj dveh letih in pol zaključila.

Uredništvo