Za subvencioniranje stanovanj v novogoriški mestni občini 100.000 evrov

Foto: ML

Stanovanjski sklad Mestne občine Nova Gorica je objavil javni razpis za subvencioniranje obrestne mere in stroškov najetih stanovanjskih posojil za leto 2021, za kar bo novogoriška občina (MONG) zagotovila sredstva v višini 100.000 evrov.

Na novogoriški mestni občini pravijo, da si želijo postati prijazna občina za življenje, delo, ustvarjanje in študij mladih. Ker je stanovanjska problematika ključen korak k pomlajevanju občine, želijo s subvencijo pomagati mladim in mladim družinam pri nakupu stanovanja, pojasnjuje župan MONG Klemen Miklavič, ki dodaja, da si želijo oživeti tudi podeželje, kjer je kakovost bivanja lahko tudi boljša od mestne.

Subvencijo za poplačilo že odobrenega stanovanjskega kredita bo mogoče pridobiti le za nezapadle obveznosti iz stanovanjskega kredita, ki je bil sklenjen v koledarskem letu pred letom razpisa oziroma za stanovanjski kredit, ki je bil sklenjen v letu razpisa, pojasnjujejo v novogoriški občini.

Foto: Pixabay

Sredstva se bodo pod pogoji iz javnega razpisa dodelila v obliki enkratne subvencije za kritje skupnih stroškov kredita za gradnjo, prenovo ali nakup stanovanjskih hiš in stanovanj občanov ter za poplačilo že odobrenih stanovanjskih kreditov občanov. Kot prenova se bo štela tudi adaptacija ali rekonstrukcija stanovanjske hiše, stanovanja, kot gradnja pa tudi dozidava. Subvencija v primeru prenove se bo dodelila za izvedbo ali prenovo fasade, toplotne izolacije, prenovo dotrajane strehe, obnovo sanitarij, elektro in vodovodnih instalacij, tlakov in stopnišč, vgradnjo ali zamenjavo oken in vrat ter vgradnjo ali zamenjavo sistema ogrevanja, še pojasnjujejo iz MONG.