Preučevanje uporabe umetne inteligence

Foto: Pixabay

Na Univerzi v Novi Gorici (UNG) so predstavili vsebino evropskega projekta SMASH, ki razpolaga s sredstvi v višini 10 milijonov evrov.

Novogoriška univerza je projekt pridobila z uspešno prijavo na razpis Evropske Komisije Horizon Europe Marie Sklodowska-Curie Actions, pri čemer gre za COFUND projekt, kar pomeni, da polovico 10 milijonskega proračuna zagotavlja Komisija, drugo polovico pa Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije RS.

V sklopu projekta bo 50 podoktorskih raziskovalcev tekom petih let preučevalo uporabo umetne inteligence oziroma metod strojnega učenja za raziskave v naravoslovju in humanistiki, sporočajo iz UNG.

Projekt SMASH je namenjen osnovnim raziskavam v znanosti, s poudarkom na petih širših raziskovalnih poljih. Med njimi so splošno strojno učenje za znanstveno uporabo, predvsem računalniški vid, oprema in infrastruktura za visoko zmogljivo računalništvo, aplikacije strojnega učenja pri odprtih vprašanjih v astrofiziki, strojno učenje pri raziskavah podnebnih sprememb, računalništvo kot pomoč v raziskavah človeške in živalske komunikacije ter aplikacija orodij umetne inteligence na področju personalizirane medicine, pojasnjuje rektor UNG Boštjan Golob.

Foto: UNG, zajem zaslona – dr. Boštjan Golob

Koordinacijo projekta vodi UNG, pri čemer gre za prvi mednarodni COFUND projekt, ki ga koordinira slovenska institucija. Vodja projekta in glavna koordinatorka je Gabrijela Zaharjaš iz Centra za astrofiziko in kozmologijo UNG.

Raziskovanje bo potekalo na petih slovenskih institucijah in se bo pričelo letošnjega julija. Ob UNG bo potekalo še na Univerzi v Ljubljani, Institutu Jožef Stefan, Agenciji RS za okolje in Institutu informacijskih znanosti IZUM. Predvideno je tudi sodelovanje z 32 mednarodnimi inštitucijami, kot so Cosylab, Sinergise, SISSA Trst, CERN Ženeva, Univerza Queen Mary London, UC Berkeley in Univerza v Washingtonu.