Muzej tihotapstva na Pristavi: GREMO NA ŠVERC

Foto: muzejibrezmeja.eu

Danes ob 17. uri v prostorih nekdanjega maloobmejnega prehoda na Pristavi pri Novi Gorici odpira vrata Muzej tihotapstva. V prostorih muzeja bo na ljubitelje avantur čakala tudi soba pobega na temo tihotapstva.

Zamisel za ta muzej je že pred leti dal pokojni nekdanji direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič. Avtor razstave je kustos Goriškega muzeja Rok Bavčar. To bo četrti manjši muzej na meji med Slovenijo in Italijo, ki jih želijo v prihodnje povezati s kolesarsko in peš potjo.

Razstave o tihotapstvu v času nekdanje države Jugoslavije poskuša obiskovalcem čimbolj približati čas tihotapljenja na goriški meji, ki je starejšim generacijam še zelo dobro poznan iz lastnih izkušenj. Slovenci so čez mejo v Italijo nosili jajca, meso, maslo, žganje, v Slovenijo pa se je švercalo predvsem kavo, pralni prašek, sladkarijo, tehniko in drugo.

Projekt Muzej na meji se začenja na novogoriški železniški postaji ter nadaljuje v vojaškem stolpiču na Vrtojbenskem polju in stalni muzejski zbirki Spomni se name na mirenskem pokopališču. Sedaj se jim pridružuje še Muzej tihotapstva na Pristavi.

Foto: goriskimuzej.si

Razstava Na šverc! Tihotapstvo na Goriškem po drugi svetovni vojni je posvečena dejavnosti, ki je bila ob mejah vedno prisotna. Govori o času po drugi svetovni vojni, ko so si ljudje na ta način skušali nekoliko izboljšati življenjski standard. Obmejni prebivalci so tihotapili blago, tako iz Italije v Slovenijo oziroma v Jugoslavijo kot tudi obratno. Dragoceno blago so največkrat skrivali v oblekah, avtomobilih, kolesih, skratka povsod, kjer so predvidevali, da jim ga carinik ne bo našel.