Festival testenin v Ajdovščini: GREMO NA PAŠTO!

Foto: Pixabay

Ljubitelji testenin bodo na svoj račun prišli jutri v Ajdovščini, kjer ima proizvodnja testenin več kot 60 let dolgo tradicijo. Lani so odprli tudi nov, sodoben obrat svežih testenin.

Obiskovalci Festivala testenin Pašta fešta bodo lahko poskusili 19 jedi devetih različnih ponudnikov testenin. Z dogodkom želi Društvo ljubiteljev pašte v sodelovanju z Mlinotestom prispevati k popularizaciji testenin v prehrani ter Ajdovščino in Vipavsko dolino postaviti na kulinarični zemljevid Slovenije.

Vso hrano bodo pripravili pred očmi obiskovalcev, saj so testenine enostavne in hitre za pripravo, lokalne in sezonske sestavine pa v družbi s kakovostnimi testeninami ponujajo zdravo, okusno in z domišljijo začinjeno hrano. Testenine se ne bodo znašle le v slanih, ampak tudi v sladkih jedeh.

Ajdovska družba Mlinotest je lani ustvarila 55,9 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot predlani. Dobiček se je povečal za 18 odstotkov na dva milijona evrov. Rast izvoza je bila 22-odstotna. Dobre rezultate med drugim dosegajo v Nemčiji in Latinski Ameriki, kjer načrtujejo nove posle.

Foto: Pixabay

Matična družba Mlinotest je okrog 20 odstotkov celotne prodaje ustvarila na tujih trgih, delež celotne skupine pa je tam še nekoliko višji. Največji izvozni trgi so Italija, Hrvaška, Kolumbija, Panama, Poljska, Avstrija, Nemčija in Francija. Izvozijo največ sušenih testenin, na drugem mestu so poltrajni izdelki, kot so zamrznjen kruh in zamrznjeno pekovsko pecivo, sledijo jim zamrznjene in sveže slaščice.